Välj paddel

img_20161007_222537

Varje paddel specialbeställs och tillverkas efter kundens önskemål. För att få den optimala paddeln får du själv välja:

  • paddelblad
  • grepp
  • träslag
  • längd
  • ev. dekoration

Alla paddlar, oavsett kombination, säljs till grundpris. Önskas dekoration tillkommer en extra kostnad.

Pris paddel: 1900 kr

Nedan finns olika blad, grepp, träslag samt möjliga dekorationssätt som kan kombineras till din paddel. Du kan självklart höra av dig för tips om vad som passar dina behov. Hegarts ställer gärna upp som bollplank, oavsett om det resulterar i en beställning eller inte.

Paddelblad

Traditionell bäversvans
Traditionell bä

_20170228_144415

versvans är ett droppformat paddelblad. Det lämpar sig bra för paddling i de flesta miljöer, men extra bra för paddling i åar, älvar och mindre sjösystem med grundare vatten. Formen gör att du kan flytta mycket vatten även om det bara är en liten del av paddelbladet som är under vattenytan. Denna modell lämpar sig också bra för forspaddling.

Längd: 67 cm Bredd: 16,5 cm

Rak versvans

_20170309_202350

Rak bäversvans har inte en lika tydlig droppform som den traditionella bäversvansen. Istället har den rakare sidor och är lite smalare. Det gör den till ett paddelblad som är väldigt allround, och passar i de flesta typer av vatten. Den flyttar relativt mycket vatten genom hela paddeltaget men mer jämt utspritt jämfört med en traditionell bäversvans eller uttersvans.

Längd: 67 cm Bredd: 15 cm

Uttersvans

_20170228_145025

Uttersvans är en utpräglad sjöpaddel. Den är smal nedtill och är som bredast cirka tio centimeter innan bladet övergår i skaft. Det ger en skonsammare paddling eftersom lite vatten flyttas i början av paddeltaget, och i takt med att bladet förs genom vattnet ökar både mängden vatten som flyttas och din kraft, då fler av de stora muskelgrupperna används. Uttersvansen går också tystare genom vattnet, så väl i isättningen som i upptaget.

Längd: 67 cm Bredd: 15 cm

Grepp

Långfärdsgrepp

_20170228_145718

Långfärdsgreppet är rundat upptill och avsmalnande mot skaftet, vilket gör att det går att variera grepphandens position. Det är vilsamt för handen under längre paddeldagar men också bra när paddeln behöver ”förkortas”, t.ex. vid grundare vatten eller solopaddling.

Längd: 40 cm Bredd: 8 cm

Långfärdsgrepp med sektioner

_20170228_145550

Långfärdsgrepp med sektioner smalnar av mot skaftet, precis som vanligt långfärdsgrepp. Det som skiljer är att det inte är rakt utan har tre greppsektioner. Dessa är rundade både framifrån och i profil vilket ger extra bra stöd för handen oavsett var den hålls på greppet.

Längd: 40 cm Bredd: 8 cm

Douglas-grepp

_20170228_145209

Douglas-greppet är inspirerat av ett grepp från den kanadensiska kanot- och paddelmakaren Douglas Ingram. Det är en variant på långfärdsgreppet med kortare och mer insvängd nedre greppyta. Precis som med långfärdsgreppet gör det att det går att variera grepphandens position.

Länd: 25 cm Bredd: 8 cm

Pärongrepp

_20170228_144540

Pärongreppet är ett klassiskt paddelgrepp. Rundat upptill med mycket gott stöd för hela handen som möjliggör små finjusteringar av handens position under paddlingen. Greppet är mycket stabilt då den rundade formen lägger sig perfekt i handflatan samtidigt som greppet med fingrarna blir stadigt.

Längd: 7,5 cm Bredd: 8 cm

T-grepp

_20170228_144759

T-greppet är ytterligare ett klassiskt paddelgrepp. Dess namn kommer från utseendet där greppet och skaftet bildar ett T. Tummen hålls under ena delen av överliggaren och resten av handen hålls över resterande del av greppet. Det gör att du kan ha maximal kontroll på vinkeln på paddeln, något som bland annat är viktigt vid forspaddling.

Längd: 6 cm Bredd: 8 cm

Material

Ask – ett brun-beige-gult träslag. Det har långa, tydliga, trådiga fibrer. Det är hårt, starkt, segt och ger en jämn svikt genom hela paddeln, från blad till grepp. Ask lämpar sig för all typ av paddling.

Lönn – är gul-vit-beigt i färgen. Det har tunna något mörkare fibrer. Lönn är hårt och mycket starkt. Det har en mycket snärtig svikt och lämpar sig för alla typer av paddling men extra bra för paddling i hårdare förhållanden.

Körsbär – har brun-rödbrun färg, med långa något mörkare fibrer. Det är relativt hårt relstivt lätt jämfört med de andra träslagen, men inte så segt. Svikten är jämn genom hela paddeln och träslaget lämpar sig framförallt för paddling i lättare eller ”normala” förhållanden.

Björk – är ett vitt-beigt-gult träslag, med liten färgskillnad mellan fibrerna. Det är relativt hårt och segt, och relativt lätt. Det ger en något snärtig svikt, och lämpar sig för paddling i lättare eller normal förhållanden.

Laminerat – genom att göra laminerade paddlar går det att maximera och kombinera de olika träslagens egenskaper. Hegarts laminerade paddlar görs av spillbitar från tillverkningen av paddlarna i massivt trä. Tack var det skapas hållbarhet i tillverkningen och vackra paddlar.

Vikt, styrka och utseende varierar mellan träslagen, och även inom samma träslag kan variationer förekomma.

Längd

Det finns flera olika sätt att bestämma vilken längd på paddel som passar dig, och allra mest är det en smaksak – vissa tycker om lite längre paddlar, andra lite kortare. Vid solopaddling föredrar många att ha en kortare paddel än vid tandempaddling. För att få en paddel som passar dig är det viktigaste att paddelns skaftlängd blir rätt.

_20170417_182429

För en paddel som är lagom lång vid tandempaddling är det bäst att göra som på bilden ovan. Ta gärna hjälp av någon som kan mäta ut ditt exakta skaftmått, som är det mått du anger när du beställer en paddel från Hegarts.

  1. Håll en paddel (eller något annat med skaft, t.ex. en sopborste) på samma sätt som du gör när du paddlar – ena handen håller om greppet och andra om skaftet.
  2. Håll kvar greppet och lägg skaftet på huvudet.
  3. Justera greppet så att vinkeln i armbågarna är 90 grader. En spegel är bra att ha som hjälp.
  4. Mät avståndet från greppets början till ytterkanten på handen som håller runt skaftet.

Hegarts har stor erfarenhet av att göra paddlar och har tack vare det god uppfattning om vilken skaftlängd på paddel som passar dig utifrån hur lång du är. Därför är det även bra om du anger din längd vid beställning.

Dekoration

Din paddel kan vara trären då träets ådring blir paddelns dekoration. Paddelbladet kan också målas med färg. En av Hegarts specialiteter är motivbränning, eller pyrografi. Vill du få din paddel dekorerad på något speciellt sätt är det bara att kontakta Hegarts.