Prospector 16′

Om Prospector 16′

Prospector 16′ är 16 fot lång och den perfekta allround-kanoten. Den lämpar sig bra för de flesta typer av paddling och för de flesta typer av vatten: sjö, älv, å, ström och fors. Den är i grunden en tvåmanskanot, men också en väldigt bra solokanot. Tack vare djupet har den stor lastkapacitet vilket gör att den är bra att paddla på längre färder, men den är också lättmanövrerad vilket bland annat gör den rolig att leka med vid stranden.

Prospectorn togs ursprungligen fram av Chestnut Canoe Campany, och är i de flesta avseenden den optimala kompromissen. Den är stabil, men går samtidigt bra i vågor och sjö. Den är kursstabil, men samtidigt lätt att svänga. Den är stor, men samtidigt så pass smidig att den går att paddla solo och bära själv. Den legendariske kanadensiske kanotisten Bill Mason skriver i boken Song of the paddle att om han bara fick ha en kanot skulle han välja en Chestnut Prospector, för att det inte finns någon annan kanot som gör allting så bra.

Hegarts Prospector byggs i gran och ask från södra Sverige och kläs i kanvasduk. Duken fylls sedan med traditionell kanotfiller eller tjära, och ytbehandlas med marin färg som kan brytas i valfri kulör. Kanoten kan antingen vara helt enfärgad, eller vara tvåfärgad: marin färg och shellack-botten för att visa den så kallade vattenlinjen och öka stryktåligheten.

Dimensioner Prospector 16′

Längd: 488 cm (16 fot)
Bredd vid reling: 87 cm
Bredd vid bredaste punkt: 90,5 cm
Djup vid mitten: 37 cm
Höjd vid ändarna: 63 cm
Vikt: ca 35 kg

Pris: 32 000 kr